Kropp

Armplastikk

Priser >
Bestill time >
Armplastikk

Alt du behøver vite om armplastikk

Armplastikk er en kirurgisk operasjon som utføres for å fjerne overflødig hud og fettvev på overarmene. Mange pasienter velger å gjennomgå denne operasjonen av kosmetiske årsaker, for å få en mer proporsjonal og estetisk tiltalende armform. Andre pasienter kan oppleve funksjonelle plager som følge av stort hudoverskudd, som sår, irritasjon eller ubehagelig lukt. Armplastikk er en effektiv metode for å korrigere disse problemene, og kan være spesielt relevant for personer som har gjennomgått større vekttap eller slankeoperasjoner.

Hva er armplastikk?

Armplastikk, også kjent som brachioplastikk eller overarmsplastikk, er en kosmetisk operasjon som går ut på å fjerne overskuddshud og fett på overarmene. Dette kan være forårsaket av uproporsjonale fettvev ansamlinger eller et betydelig hudoverskudd som kan oppstå som følge av vekttap eller økende alder.

Overflødig hud på overarmene kan være kosmetisk uheldig, men det kan også gi funksjonelle plager som vanskeligheter med å finne passende klær eller hudirritasjon og lukt der hud ligger mot hud. Enkelte kan også oppleve problemer med å bære en ryggsekk på grunn av overskuddshuden. Mange av de personer som vurderer armplastikk, har tidligere gjennomgått slankeoperasjoner som gastric bypass eller  gastric sleeve.

Hvem er en god kandidat for armplastikk?

Generelt sett bør personer som vurderer armplastikk, være i god fysisk helse og ha realistiske forventninger til resultatene av operasjonen. Det er viktig å være klar over at armplastikk ikke er en erstatning for vekttap, og det er heller ikke en metode for å få stramme og definerte muskler på overarmene.

En ideell kandidat for armplastikk vil typisk være en person som er i god fysisk form, men som sliter med overskuddshud og fett på overarmene. De vil også være motivert til å opprettholde en sunn livsstil etter operasjonen for å sikre at resultatene varer.

Det kan være noen begrensninger når det gjelder alder og vekt. Generelt sett anbefales armplastikk ikke for personer under 18 år, da kroppen fremdeles er i utvikling. Kirurgen vil også ta hensyn til pasientens BMI (body mass index) og andre helsefaktorer for å avgjøre om de er en god kandidat for operasjonen.

Overarmsplastikk kombinert med fettsuging

En vanlig tilleggsprosedyre under overarmsplastikk er fettsuging av overarmen.

Personer som har minimalt med underhudsfett vil imidlertid ikke trenge fettsuging. For noen personer kan det hende at de har uproporsjonale fettansamlinger, spesielt på baksiden og i underkant av overarmen, selv om de har lite hudoverskudd. Dersom hudkvaliteten er god, det vil si det er lite strekkmerker og tykk, elastisk hud, kan fettsuging være en effektiv behandling uten andre kirurgiske inngrep. Men for å oppnå et optimalt resultat, må overskuddshud fjernes ved operasjon.

Arr etter armplastikk

Arr etter armplastikk er uunngåelig, da det kreves et snitt for å fjerne overskuddshud. De fleste vil få et arr som strekker seg fra armhulen og ned til albuen på innsiden av overarmen, slik at arret er mindre synlig når armene henger ned langs siden.

Arrene kan imidlertid variere i bredde fra person til person og kan være noe kraftigere enn arr etter andre plastikkirurgiske inngrep. Dette skyldes at arret går på tvers av hudens naturlige "rynkeretning". For å begrense dette kan kirurgen forsøke å ikke stramme huden for mye under operasjonen.

Umiddelbart etter operasjonen vil arret være rødt, hovent og noe ømt. Dette er normalt og vil gradvis avta i løpet av noen uker. I løpet av 3-12 måneder vil arret blekne og bli hvitt.

Det er viktig å huske på at huden vil ha behov for tid til å leges og at arret vil gradvis forbedre seg over tid. Det er også viktig å beskytte arret fra sollys da dette kan føre til økt pigmentering og forsinke helingsprosessen.

Vektstabilisering som en viktig faktor for overarmsplastikk

Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle er kandidater for denne typen operasjon. Som ved annen plastisk kirurgi, anbefales det ikke å gjennomgå overarmsplastikk før man har en stabil vekt, som betyr at man har opprettholdt en konstant vekt i minst 6 måneder etter et større vekttap. Dette skyldes at det kan være vanskelig å forutsi hvordan overarmene vil se ut etter en stor vektreduksjon, og det kan føre til at man får løs hud igjen. Hvis du planlegger å miste mye vekt, er det best å gjøre det før du søker om operasjon og ikke etterpå. Dette vil bidra til å sikre at du får det beste resultatet og en langvarig effekt av operasjonen.

Røyking

Før og etter armplastikk må du unngå nikotin i to uker, inkludert tobakk, snus, e-sigaretter og tyggegummi, da nikotin kan redusere blodsirkulasjonen og øke risikoen for infeksjoner, sårproblemer og stygge arr, samt alvorlige hudskader i operasjonsområdet.

Resultatet etter operasjon

I forbindelse med forundersøkelsen, vil det bli lagt stor vekt på å kartlegge dine forventninger til resultatet. Det er viktig å understreke at resultatet vil variere avhengig av utgangspunktet ditt. 

Generelt vil all unaturlig fettvev overskudd og/eller hudoverskudd fjernes, og gjenværende hud vil strammes jevnt opp. Strekkmerker som er utenfor det hudområdet som fjernes vil imidlertid ikke endres. Det kan også hende at huden på hver side av såret blir unormalt frembukende etter operasjonen, noe som kalles "museører". Dette er imidlertid en vanlig bivirkning som vil forbedre seg over tid, vanligvis i løpet av 6 måneder. Hvis museørene ikke bedrer seg spontant, kan mindre korreksjoner i lokalbedøvelse være aktuelt. Det er viktig å påpeke at dette er et uvanlig problem etter armplastikker.

Før operasjonen

Det er nødvendig at du er i god helse og ikke lider av alvorlige sykdommer for å kunne gjennomgå inngrepet, da dette kan være en faktor som påvirker om inngrepet kan utføres.

På operasjonsdagen bør du ta en dusj og vaske overkropp og armhuler grundig med Hibiscrub. Unngå å smøre deg med fuktighetskrem, bruke sminke eller neglelakk, og fjern ørepynt, smykker og piercing. Du må også være fastende i minst 6 timer før operasjonen og unngå å spise eller drikke i denne perioden.

Det er viktig å slutte med blodfortynnende medisiner i forkant av operasjonen. Står du på dette må du ta opp med kirurgen din og snakke med legen som har foreskrevet medisinen hvor lenge du kan gå uten. I tillegg bør du ikke ta tran eller Omega-3 kosttilskudd 10 dager før operasjonen, da dette øker blødningsrisikoen. Du bør også unngå å ta medisiner som Ibux, Napren eller andre medisiner i denne gruppen før operasjonen. Det anbefales også å unngå inntak av A, D, E og K-vitamin i denne perioden.

Under operasjonen

Under operasjonen vil du bli gitt enten dyp sedasjon eller full narkose i kombinasjon med lokalbedøvelse. Før operasjonen vil en liten plastnål bli plassert i en blodåre på håndbaken eller i albue folden, gjennom hvilken du vil motta beroligende medisiner.

Operasjonsområdet vil bli vasket med desinfiserende væske og dekket med sterile duker. Lokalbedøvelse vil bli injisert i operasjonsområdet, etterfulgt av fettsuging som vanligvis blir utført.

Deretter vil et snitt bli laget i huden i tråd med området på innsiden av overarmen, og overskudds huden blir fjernet. Huden vil bli lukket med sting som vil forsvinne av seg selv. Til slutt vil kirurgisk tape, absorberende bandasjer og elastisk bind bli plassert fra håndryggen og opp til armhulen.

Etter operasjonen

Etter operasjonen vil såret bli dekket med kirurgisk tape, og utenpå dette vil det bli plassert absorberende bandasjer og et elastisk bind. Disse kan fjernes etter to dager, og du kan da dusje. Den indre kirurgiske teipen skal imidlertid beholdes på plass. Etterpå bør du ha på deg et kompresjonsplagg som du kan kjøpe i en bandasjistforretning eller en komprimerende bandasje, for eksempel "Tubigrip" som du kan få tak i på apoteket. Dette plagget bør brukes kontinuerlig i fire uker etter operasjonen.

Trening etter operasjon

Kort tid etter operasjonen vil du merke at overarmene føles stramme, og dette skyldes hevelse som oppstår under inngrepet. På grunn av dette kan det være vanskelig å utføre de samme armbevegelsene som du er vant til, og det kan være ubehagelig å stramme musklene i overarmene. Bevegelsene i overarmen og skulderen vil også være begrenset.

Det er viktig å ta hensyn til ubehaget og unngå bevegelser som øker smertene fra operasjonsområdet. Noen opplever også at de blir hovne i hender og fingre etter operasjonen. For å unngå dette, bør du prøve å løfte armen så høyt som mulig og knytte og slappe av hånden regelmessig de første dagene etter operasjonen. Dette vil bidra til å redusere hevelsen og ubehaget.

Det anbefales å holde armene høyt og i ro de første to dagene etter operasjonen og å begrense aktiviteter til innendørs. Utover dette bør du bevege deg, men unngå tunge løft og bevegelser som forverrer smerten i operasjonsområdet.

Det kan være lurt å tilrettelegge for ro og avlastning i den første uken etter operasjonen, spesielt hvis du har en fysisk tung jobb. Hvis du er mor til små barn, bør du ha noen til å hjelpe deg i 1-2 uker etter inngrepet. Gradvis vil hevelsen reduseres, og du vil merke at normal funksjon i armene kommer tilbake.

Komplikasjon etter armplastikk

Mulige komplikasjoner etter armplastikk:

Blødning

Det er vanlig å oppleve litt blødning fra sårene etter armplastikk. Hvis blod samler seg opp under huden, kan det føre til en kraftig hevelse, vanligvis på ene siden, som kan føre til prikking i fingrene og nedsatt følsomhet. Hvis dette skjer, bør du kontakte kirurgen din umiddelbart.

Hvis det er gjort fettsuging i tillegg til armplastikken, kan det oppstå mer sårvæske i bandasjen de første dagene etter operasjonen. Dette kan se ut som bringebærsaft. Hvis bandasjene er gjennomvåte dagen etter operasjonen, kan det være lurt å bytte dem ut. Men den innerste tapen skal du la være på plass. Legg deretter på nye kompresser over såret og bruk kompresjonsplagg.

Infeksjoner

Komplikasjoner som infeksjoner etter armplastikk er sjeldne, men kan forekomme vanligvis 5-10 dager etter inngrepet. Tegn på infeksjon kan være økende hevelse og smerte, rødhet i huden, generell sykdomsfølelse, feber, frysninger og eventuelt økt væske fra sårene.

For å redusere risikoen for infeksjoner, får alle pasienter antibiotika som en engangsdose før operasjonen. Hårfollikler og svettekjertler finnes i området rundt armhulen og er vanskelig å desinfisere helt, noe som kan føre til forsinket sårtilheling og litt væske i såret.

Det er viktig å ikke bruke tape på dette området hvis det væsker, og det kan være nødvendig med enkel lokal behandling og sårstell. Hvis disse problemene oppstår, bør du kontakte kirurgen din for vurdering og eventuell behandling med antibiotika eller annen behandling.

Mindre følsomhet

Følsomheten i huden i nærheten av operasjonssåret på innsiden av overarmen kan ofte reduseres etter en armplastikk. I noen sjeldne tilfeller kan behandlingen også påvirke hudnerver som går gjennom området og føre til nedsatt følsomhet også i andre områder rundt. Dette er som regel midlertidig, og de fleste vil merke en bedring i løpet av de første 12 månedene etter operasjonen.

Arr etter armplastikk

Noen ganger kan arret fra operasjonen gro unormalt og føre til en uvanlig arrdannelse. Pasienten vil merke at arret er tykkere, stivere, rødere og klør unormalt lenge etter operasjonen.

Pasienter med mørkere hudtoner kan være noe mer utsatt for dette enn de med lysere hudtoner. Hvis dette har skjedd tidligere i forbindelse med andre operasjoner, er det nyttig å informere kirurgen om dette under forundersøkelsen. På denne måten kan det tas hensyn til og hyppigere kontroller kan avtales for å forebygge dette. Behandling kan innebære bruk av spesialtape eller kortisoninjeksjoner. I noen tilfeller kan dette kreve korreksjoner senere.

PRISLISTE