Bryst

Brystreduksjon

Priser >
bestill time
Brystreduksjon

Alt du behøver vite om brystreduksjon

Brystreduksjon er en kirurgisk prosedyre som reduserer størrelsen på store og tunge bryster. Dette kan lindre smerter i nakke, rygg og skuldre, samt gjøre det lettere å finne passende BH-er og klær. Mange kvinner er ikke klar over at denne operasjonen er tilgjengelig, og lider unødvendig i årevis. Brystreduksjon har vist seg å forbedre livskvaliteten til mange kvinner.

Hva er brystreduksjon?

Under en brystreduksjon fjernes brystvev for å redusere størrelsen på brystene. Man kan samtidig gjøre et brystløft. De fleste opplever en betydelig reduksjon eller fullstendig lindring av sine plager etter operasjonen. Mange kvinner rapporterer at de føler seg forvandlet og opplever en bedre livskvalitet etter å ha gjennomgått en brystreduksjon.

Hvilke kriterier må være oppfylt for å være en kandidat for brystreduksjon?

Kvinner som er gode kandidater for brystreduksjon er de som har store, tunge og hengende bryster, og ønsker mindre og mer rundede bryster. Vanligvis vil yngre kvinner med fastere brystvev og bedre hudelastisitet oppleve best resultater etter en brystreduksjon. Det er viktig å merke seg at brystreduksjon kan påvirke evnen til å amme, og derfor anbefales det at de som kan vente med operasjonen til etter at de har fått barn.

Hvis du er over 40 år og vurderer brystreduksjon, bør du få en mammografi før operasjonen. Det er også viktig å ha stabil vekt ved operasjonstidspunktet, da større vektendringer etter en brystreduksjon kan påvirke operasjonsresultatet negativt. Mens de fleste pasienter opplever et positivt resultat etter en brystreduksjon, er det viktig å ha realistiske forventninger. Yngre kvinner kan generelt forvente et bedre resultat enn eldre kvinner, da aldersrelaterte vevsforandringer kan påvirke resultatet.

Vi har lang erfaring 

Våre spesialister innen plastisk kirurgi har omfattende erfaring med brystreduksjonsoperasjoner med gode resultater. Valg av metode vil være skreddersydd til den enkelte pasient for å oppnå det beste kosmetiske resultatet samtidig som risikoen for komplikasjoner minimeres.

Operasjonen resulterer i arr rundt brystvorten, fra brystvorten og ned til folden, samt arr i folden under brystet. Vi legger stor vekt på å oppnå så estetisk tiltalende arr som mulig og bruker selvoppløselig tråd for å sy.

En uforpliktende konsultasjon 

En plastisk kirurg vil utføre en personlig vurdering og undersøkelse under en uforpliktende konsultasjon. Her vil du også få informasjon om hvordan operasjonen vil bli gjennomført. Les mer om konsultasjoner innen plastikkirurgi her (lenk).

Hvordan utføres operasjonen?

Brystreduksjon innebærer å redusere størrelsen på brystene ved å fjerne overflødig brystvev og hud, samtidig som brystene blir strammet opp. Fettsuging kan også utføres på forespørsel. Brystvortens diameter blir vanligvis redusert, ettersom store og tunge bryster ofte fører til at brystvorten blir utvidet.

Mammografi

C Spesialist anbefaler at kvinner som er 40 år eller eldre og skal gjennomgå brystkirurgi (brystforstørrelse, brystløft eller brystreduksjon), gjør en mammografiundersøkelse innen 6 måneder før operasjonen.

Før operasjon

Før en brystreduksjonsoperasjon er det viktig å være i god helse og opplagt på operasjonsdagen. Hvis du føler deg forkjølet eller lignende, bør du kontakte oss for å avklare om operasjonen kan gjennomføres. Operasjonen vil ikke bli utført hvis du har influensa med feber, hoste eller en annen infeksjon.

Etter operasjonen er det nødvendig å ta det med ro i minst en uke, så det er viktig å planlegge for det. Hvis du er mor med små barn, bør du ha hjelp den første uken etter operasjonen.

På operasjonsdagen

Før operasjonen, må du vaske brystene, overkroppen, hals og armhulene grundig med en desinfiserende såpe, for eksempel Hibiscrub, som kan kjøpes på apoteket. Etter at såpen har blitt skylt av med vann, skal huden tørkes med et rent håndkle. Dette bør gjøres før du forlater hjemmet ditt.

Faste og overnatting

Du må holde deg fastende i minst 6 timer før behandlingen starter. Dette inkluderer også drops, tyggegummi og røyking. Imidlertid kan du drikke klare væsker som vann, te og saft frem til 2 timer før den avtalte operasjonstiden.

Det er viktig å avtale med noen om å hente deg eller ta en taxi. Du vil ikke kunne kjøre selv etter inngrepet. Hvis du bor langt unna klinikken, anbefaler vi at du overnatter i nærheten.

Medisiner

Det er viktig å avslutte medisiner som virker blodfortynnende omtrent 10 dager før operasjonen. Hvis du er usikker på om dette er mulig, bør du diskutere det med legen som har foreskrevet medisinene. Noen vitaminer, som E-vitaminer og selen, kan også ha en slik effekt og bør derfor også kuttes ut før operasjonen. 

Det er viktig å merke seg at alle må slutte å røyke to uker før operasjonen. Hvis ikke kan operasjonen bli avlyst. Det er også nødvendig å være røykfri i tre uker etter operasjonen for å unngå komplikasjoner.

Fysisk aktivitet og trening etter brystreduksjon

Viktig råd første døgnet er å ta det med ro etter narkosen og smertestillende. Når du har hvilt i sengen, bør du bruke et par minutter på å sitte på sengekanten og deretter stå opp ved sengen. Blodtrykket ditt vil trenger litt tid på å justere seg. Hvis du føler deg svimmel, legg deg straks ned. Resten av første døgnet bør du hvile mye i sengen. Du kan også finne det behagelig å slappe av i en god stol med armene hvilende på et par store puter i fanget, da dette gir spesielt avslapping i nakke-skulder området.

Den første uken anbefales du å begrense aktivitetene dine og unngå anstrengende aktiviteter. Rolige, korte spaserturer uten å øke pulsen er bra. Hold albuene/overarmene mest mulig inntil kroppen og unngå å strekke armene opp på hodet eller bak på ryggen. Rolige håndbevegelser opp til ansiktet og å ordne deg på toalettet er selvfølgelig greit. Unngå å kjøre bil den første uken. Det er normalt å være stiv i overkroppen dagen etter og ofte trenger man hjelp opp av sengen. For å forebygge ryggplager, kan du ligge helt eller delvis på siden innimellom.

Den andre uken kan du være litt mer aktiv, men fokuser fortsatt på minst mulig aktivitet og bruk av armene.

Fra den tredje uken kan du gradvis øke aktivitetsnivået, som lettere husarbeid og lettere arbeid. Trening og mosjon kan gjenopptas gradvis og forsiktig etter 6 uker. Husk alltid å bruke støtte-BH under trening.

Røyking og alkohol

Det anbefales å unngå røyking, snusing og nikotintyggegummi de første to ukene etter behandling for å fremme optimal sårtilheling. Det frarådes også å drikke alkohol den første uken etter behandling for å forebygge blødning og sikre optimal generell tilstand.

Dusje etter brystreduksjon

De første dagene anbefales det å bruke en vaskeklut og å dusje kun nedre del av kroppen. Første uken bør du unngå å vaske håret selv. Fra den fjerde dagen etter operasjonen kan du daglig dusje hele kroppen med vanlig såpe, inkludert brystene. Du kan også vaske BH-en samtidig, men pass på å holde deg rolig. Micropore-papirplasteret på såret skal klappes tørt med et håndkle og lufttørkes eller tørkes forsiktig med en svak hårføner før du tar på BH-en igjen.

Bading i badekar og svømming bør unngås de første fire ukene.

Soling

Det anbefales å unngå eksponering av arrene etter operasjonen for sollys eller solarium i minst ett år, eller til arrene ikke lenger er røde. Utsatt hud kan få permanent fargeforandring når den utsettes for ultrafiolett stråling, og dette kan resultere i arr som ser mer uønskede ut. Det anbefales å bruke bikinitopp for å beskytte arrene.

Egen oppfølging av operasjonssår og arr

Etter åtte dager etter operasjonen skal du forsiktig fjerne det tørre Microporeteip og ta en dusj for å rense såret. Vent til huden er helt tørr før du setter på nytt Microporeteip som er tynn og elastisk for økt komfort og pusteevne. 

For å gi tilstrekkelig trykk på såret og forhindre unormal arrdannelse, bør Microporeteipen trykke på arret i tre måneder eller så lenge det er rødt. Bytt tape 1 ganger i uken, og unngå hyppige bytter som kan forårsake unødvendig irritasjon. Hvis det er mye limrester på huden, kan du bruke en plasterfjerner.

Hvis du opplever rødhet og kløe på huden, skal du fjerne plasteret og bruke aloe vera gel daglig i tre måneder. Hvis huden fortsatt reagerer, skal du avbryte bruken av gel. Hvis såret begynner å væske, skal du fjerne Microporeteipen og dusje området tre ganger om dagen med mild såpe. Tørk forsiktig og la luften tørke eller bruk en svak hårføner. Legg rent og absorberende materiale over såret, som et kokt lommetørkle eller truseinnlegg. Det kan ta opptil tre uker før såret tørker. La arret være i fred i en måned før du igjen prøver å sette Micropore på arret. Hvis du opplever problemer, bør du kontakte kirurgen din.

Det er ingen sting som må fjernes, alt er sydd lagvis og vil absorberes under huden. Du kan føle stramhet og kjenne at det nøkker litt når du beveger armen de neste ukene. 

PRISLISTE