Kropp

Bukplastikk

Priser >
bestill time
Bukplastikk

Hva er bukplastikk

Bukplastikk, også kjent som abdominoplastikk, er en kirurgisk prosedyre som involverer fjerning av overflødig hud og fett fra magen for å stramme opp og forbedre utseendet på magen. Denne type kirurgi er vanligvis utført for personer som har gjennomgått betydelig vekttap, graviditet eller aldersrelaterte endringer som har ført til løs hud og muskelsvakheter i magen. Mens bukplastikk kan gi betydelige estetiske resultater, er det viktig å forstå prosedyren og dens mulige risikoer og begrensninger før man bestemmer seg for å gjennomføre det.

Bukplastikk har en lang historie og har eksistert i en eller annen form siden 1800-tallet. Tidligere metoder fokuserte hovedsakelig på fjerning av overflødig hud og fett. Gjennom årene har mange plastikkirurger bidratt til å forbedre metodene og resultatene av bukplastikk. På 80-tallet ble en ny teknikk kalt lipo-abdominoplasty utviklet, som kombinerte fettsuging og mageplastikk for å gi bedre figurforming og sikrere kirurgi. Senere utviklet noen kirurger også teknikker for å stramme muskulaturen i magen samtidig, noe som førte til enda bedre resultat. 

Personer som vurderer kosmetiske operasjoner på magen kan vanligvis deles inn i to grupper:

  1. de med overskudd av fett i mageregionen
  2. de med løs og overflødig hud.

Ofte finnes det også en kombinasjon av begge deler. Yngre mennesker, både overvektige og normalvektige, faller vanligvis inn i den første gruppen. Hvis du har normal og elastisk hud, kan en fettsuging være tilstrekkelig for å oppnå ønsket resultat.

Hva skjer med magemusklene under en graviditet?

Når en kvinne bærer et barn i livmoren, vil magemusklene gradvis strekkes og sprike fra hverandre. Hos noen vil musklene trekke seg sammen igjen etter fødselen, mens hos andre kan magen forbli løs og overstrukket. Selv om dette problemet noen ganger kan løses ved trening, er det ikke alltid tilstrekkelig. En mageplastikk, som inkluderer å sy sammen de to musklene, kan ofte rette opp problemet. Imidlertid kan enkelte tilfeller være så alvorlige at sammensying ikke er mulig på grunn av forstrukket og tynn bukvegg. Det anbefales å vente med operasjonen til etter siste barnefødsel for å unngå at nye graviditeter strekker ut musklene igjen. Sprukken hud etter svangerskapet kan forbedres ved en mageplastikk, men kun en del av den sprukne huden kan fjernes.

Dersom det har vært tidligere operasjoner, som for eksempel keisersnitt, kan det føre til skjemmende folder av fett og hud i nærheten av arret. I slike tilfeller vil ofte en arrevisjon, som kan gjøre arret penere eller slette det helt, bli kombinert med en bukplastikk.

Hvem er kandidat for bukplastikk?

Overskudd av løs hud på magen kan oppstå som følge av aldring eller vektreduksjon. Hos kvinner kan dette også skyldes svangerskap. Dersom overvekt kombineres med betydelig strekk på huden, kan det resultere i en såkalt hengebuk. I slike tilfeller fjernes først fettet, og deretter utføres bukplastikk i samme operasjon.

Innsidefett kan ikke fjernes ved operasjonen. Kirurgen kan imidlertid vurdere graden av slapphet i magen ved en undersøkelse av bukmuskulaturen.

Personer med alvorlig overvekt (med en BMI på 30 eller høyere) kan ikke gjennomgå en bukplastikk på grunn av økt risiko for komplikasjoner. I slike tilfeller kreves vekttap før operasjonen. Generelt anbefales det at operasjoner utføres etter at man har nådd sin ønskede vekt, ettersom ytterligere vekttap kan føre til at det blir nødvendig med en ny operasjon senere.

Før operasjon

Ved konsultasjonen til konsultasjon vil kirurgen vurdere magen og hudens elastisitet og forklare forskjellen mellom full og delvis bukplastikk. Den beste operasjonsmetoden vil bli avgjort av kirurgen. Hvis du leser informasjonssidene grundig før konsultasjonen, vil det lette forundersøkelsen. Hvis det ikke er noen medisinske kontraindikasjoner, kan du selv bestemme om du vil gjennomgå inngrepet eller ikke.

Hvis en bukplastikk utføres av kosmetiske årsaker, vil det ikke gi grunnlag for sykemelding. Imidlertid vil pasienter som har fysiske plager og som gjennomgår operasjon på grunn av store vektendringer, ha rett til sykemelding. Varigheten av sykemeldingen vil vanligvis være mellom 2-4 uker, avhengig av type arbeid.

Operasjonen

En bukplastikk er en operasjon som utføres for å fjerne overskuddshud og stramme musklene i magen.

Det finnes tre typer bukplastikk:

1. Full bukplastikk

Full bukplastikk innebærer at all hud løsnes helt opp til kanten av ribbena, og navlen løsnes også for å stramme all hud nedover. Dette kan også inkludere å stramme musklene i magen. Arr etter full bukplastikk strekker seg vanligvis fra hoftekam til hoftekam.

2. Liten bukplastikk

Liten bukplastikk innebærer at bare huden opp til navlen løsnes, og denne operasjonen vil ikke stramme løs hud over navlenivå. Arr etter liten bukplastikk vil se ut som et keisersnittarr.

3. Modifisert liten bukplastikk 

Modifisert liten bukplastikk innebærer å stramme midtlinjen opp, vanligvis fulgt av en liten fettsuging i sentrum av magen. Dette resulterer i et keisersnitt-lignende arr, men uten arr rundt navlen. Modifisert liten bukplastikk gir også andre fordeler, inkludert en flatere mage, styrket "core musklatur", bedre pustemønster og bedring av ryggplager.

Vanligvis utføres liposkulptur (fettsuging) på magen og utover mot hoftene først, og operasjonssnittet plasseres alltid på tvers like over kjønnshårene (bikinisnitt). Hud og underhud løsnes deretter fra bukveggen og fra navlen. Arrdannelsen etter inngrepet vil variere avhengig av individets evne til å danne arr.

C Spesialist har fokus på å minimere arrdannelsen etter operasjonen. Operasjonssårene sys i flere lag med selvoppløselig tråd på innsiden, slik at det ikke er nødvendig å fjerne stingene i etterkant. Dette gir bedre arrheling. Arrene vil være rosa i begynnelsen, men vil gradvis bleke og endre farge over tid. Det kan ta opptil et år før arrene er helt bleket og sluttresultatet er synlig.

Pasientene vil få nøye instruksjoner om hvordan de skal behandle arrene sine etter operasjonen, inkludert bruk av teip i opptil tre måneder for å fremme god arrheling. Hvis enkelte har tendens til å danne tykke arr, er det viktig å informere kirurgen om dette på forhånd slik at nødvendige forholdsregler kan tas, inkludert kortisoninjeksjoner.

Bulende mage hos slanke og veltrente kvinner: Kan muskelstramming være løsningen?

Noen kvinner kan oppleve en bulende mage selv om de er slanke, veltrente og har stram hud. I slike tilfeller kan bevisst trening av magemusklene ikke hjelpe. Disse kvinnene har ofte en tendens til å holde magen inne og puste med skuldrene, og mange kan også oppleve korsryggsmerter.

Dette skyldes at de rette magemusklene kan ha blitt strukket fra hverandre og ikke lenger har et parallelt forløp, noe som kan føre til at magen ser mer utstående og rund ut. I tillegg kan skrå magemuskler feste seg til ytterkanten av de to rette magemusklene, noe som kan føre til at midjen blir mindre definert.

Muskelstramming kan være en løsning for å rette opp disse problemene. Les mer om muskelstramming på vår nettside.

Etter operasjon

Etter en plastisk operasjon på magen er det viktig å holde seg hjemme og hvile den første uken. Vanligvis vil det være noen smerter i såret det første døgnet etter operasjonen.

De to første dagene bør man hovedsakelig ligge i sengen og bevege armer og ben. Det er også lurt å stå opp ca. hver annen time på dagtid og gå litt rundt.

De første tre til fire dagene bør man gå lett foroverbøyd for å redusere belastningen på stingene. De første to ukene bør man være forsiktig og unngå løft og strekk, ikke vri på overkroppen og unngå å sitte fremoverbøyd. Hvis magemusklene er sydd sammen, bør man være spesielt forsiktig og unngå hoste, løft og annen bruk av bukmusklene i minst en måned.

For å unngå forstoppelse anbefales det å holde magen i gang med fiberrik mat og å drikke rikelig med væske. Man bør også unngå store måltider og ikke bruke alkohol, nikotin og acetylsalicylsyre den første uken etter operasjonen.

Det anbefales å ha et lavt aktivitetsnivå de første ukene etter operasjonen for raskere rehabilitering og bedre resultat.

Etter to uker kan man gjenoppta dagligdagse aktiviteter, men man bør fortsatt unngå løft, støt og brå bevegelser. Man kan gjøre det som ikke gjør vondt og gå små turer, men man bør vente i ca. 6-8 uker med trening og aktiviteter som gir økt puls. Hvis magemusklene er sydd sammen, bør man unngå helt løft og annen bruk av bukmuskulaturen i minst 8 uker etter operasjonen.

Ofte vil det legges inn små plastrør i såret etter operasjonen for å fjerne sårvæske. Disse kalles dren og fjernes vanligvis etter 7-10 dager. Det kan oppleves som ubehagelig å fjerne dem, men det er viktig å få drenert blodtilblandet væske fra såret for å redusere hevelse, smerte og fare for komplikasjoner. Huden over magen kan være blålig misfarget og variere i grad av hevelse etter operasjonen. Det kan også dannes små ømme "klumper" under huden som kan masseres på i noen uker til de forsvinner. I sjeldne tilfeller vil det være sydd med sting som må fjernes, men på grunn av hevelse kan det ta lang tid - noen ganger flere måneder - før man ser det endelige resultatet etter en kosmetisk operasjon på magen.

Hvilket resultat kan man forvente etter en bukplastikk?

Etter en bukplastikk kan du forvente en forbedring av utseendet ditt, både kosmetisk og funksjonelt. De fleste pasienter opplever å få fjernet det meste av fettet på utsiden av magemuskelen og hengebuk fjernes alltid helt. Imidlertid vil slappe magemuskler sammen med mye fett inne i bukhulen ofte gi et dårligere resultat, og stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat. Menn har ofte mer fett inne i bukhulen enn kvinner, og stor svai i korsryggen kan også påvirke resultatet.

Det er viktig å ha realistiske forventninger til resultatet, da det ikke er mulig å utføre en bukplastikk uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde, men med tiden blekner og mykner de. Av og til kan det dannes små "eselører" i endene av arret, spesielt hvis mye hud er fjernet. Disse forsvinner vanligvis av seg selv i løpet av et år, men kan eventuelt fjernes senere ved en liten justering. I noen sjeldne tilfeller kan arrene bli brede og godt synlige.

Fettsuging (liposkulptur) kan også etterlate ujevnheter, som kan korrigeres med små justeringer. Det er viktig å følge de skriftlige rådene du får fra klinikken for å oppnå det beste resultatet og unngå komplikasjoner. De aller fleste pasienter opplever ikke at arrene representerer et problem, men i sjeldne tilfeller kan det være nødvendig å foreta en arrkorreksjon, selv om det ikke er noen garanti for forbedring av arrets utseende.

Komplikasjoner i forbindelse med bukplastikk

Generelt sett er det en risiko for komplikasjoner ved enhver operasjon, og dette gjelder også for enkle bukplastikker. Imidlertid er det svært sjelden at komplikasjoner oppstår hvis pasientene blir nøye utvalgt og undersøkt på forhånd, og hvis de får god oppfølging etter operasjonen. Hvis komplikasjoner likevel skulle oppstå, har klinikken effektive midler til å behandle dem.

En av de vanligste komplikasjonene etter en bukplastikk er blødning, men dette skjer svært sjelden, og vanligvis i løpet av det første døgnet etter operasjonen. Symptomer på blødning inkluderer plutselig økende smerte og opphovning i mageregionen, og dette krever en ny liten operasjon for å stoppe blødningen. Dette vil ikke påvirke sluttresultatet av operasjonen.

Infeksjoner forekommer også sjelden ved C Spesialist, men hvis det skulle oppstå tegn på infeksjon, som rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet, nedsatt allmenntilstand og feber, bør pasienten kontakte klinikken eller en annen lege umiddelbart.

Tilhelingsproblemer langs arrene kan oppstå oftere hos pasienter som er overvektige, røyker eller har diabetes. Dette kan manifestere seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, men det vil vanligvis helbrede seg selv.

Den mest alvorlige komplikasjonen som kan oppstå etter en bukplastikk er tap av hud eller vev, enten helt eller delvis. Dette skjer heldigvis svært sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Dette skyldes redusert blodsirkulasjon, som kan forverres av røyking. Hvis dette skulle skje, kan det kreve langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner, og resultatet kan påvirkes negativt. Derfor er det viktig å unngå røyking etter operasjonen.

Det er vanlig å oppleve nummenhet i hudområdet under navlen i flere måneder etter operasjonen, men dette vil som regel forbedre seg over tid. Imidlertid kan noen pasienter oppleve varig redusert hudfølsomhet etter inngrepet.

PRISLISTE