Ansikt

Utstående ører - øreplastikk

Priser >
bestill time
Utstående ører - øreplastikk

Korrigering av utstående ører

Utstående ører, også kjent som "prominente ører" eller "bat ears", er en tilstand hvor ørene stikker mer ut fra hodet enn det som anses som normalt. Dette er ofte et resultat av en genetisk predisposisjon og kan oppstå hos både barn og voksne. Selv om utstående ører ikke forårsaker noen fysiske problemer, kan de føre til psykologisk ubehag og selvtillitsproblemer hos enkelte personer. Heldigvis finnes det kirurgiske inngrep som kan hjelpe med å korrigere utseendet på utstående ører og gi et mer estetisk tiltalende resultat.

En av de mest kjente operasjonene for å korrigere utstående ører er otoplastikk. Otoplastikk er en plastikkirurgisk prosedyre som har som mål å endre formen, posisjonen eller størrelsen på ørene. Operasjonen kan utføres på både barn og voksne, men det anbefales ofte at man venter til barnet er minst 5-6 år gammel, da ørene vanligvis er fullt utviklet på dette tidspunktet.

Prosedyren for korrigering av utstående ører innebærer vanligvis følgende trinn:

 1. Anestesi: Pasienten vil bli gitt enten lokalbedøvelse med sedasjon eller generell anestesi, avhengig av alder, helsetilstand og kirurgens anbefalinger.
 2. Incisjon: Kirurgen vil lage et snitt bak øret for å få tilgang til bruskstrukturen. Snittet plasseres på en slik måte at eventuelle arr blir godt skjult.
 3. Korrigering: Kirurgen vil deretter forme brusken og justere ørets stilling ved hjelp av ulike teknikker, som suturer eller fjerning av overskuddsbrusk. Målet er å oppnå et naturlig og symmetrisk utseende.
 4. Lukking av snittet: Til slutt vil kirurgen lukke snittet med suturer og dekke til området med bandasjer.

Etter operasjonen

Etter otoplastikk vil pasienten vanligvis oppleve noe hevelse, ubehag og blåmerker rundt ørene. Dette er normalt og vil gradvis avta i løpet av de første ukene etter operasjonen. Kirurgen vil gi spesifikke instruksjoner for hvordan man skal ta vare på operasjonsområdet og hva man kan forvente i løpet av helingsprosessen.

Risikoen for komplikasjoner etter otoplastikk er generelt lav, men som med enhver operasjon kan det oppstå infeksjoner, blødninger eller reaksjoner på anestesi. Det er viktig å følge kirurgens anbefalinger nøye og holde alle oppfølgingsavtaler for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Korrigering av utstående ører kan være en effektiv løsning for personer som ønsker å korrigere utstående ører og oppnå et mer harmonisk utseende.

Tiden etter operasjonen

Etter operasjonen for utstående ører, otoplastikk, er det viktig å følge kirurgens instruksjoner nøye for å sikre en god helingsprosess og minimere risikoen for komplikasjoner. Her er noen generelle retningslinjer for hva man kan forvente og hvordan man skal ta vare på operasjonsområdet etter inngrepet:

 1. Smerte og ubehag: Det er normalt å oppleve noe smerte, ubehag og hevelse etter otoplastikk. Kirurgen vil vanligvis forskrive smertestillende medisiner for å hjelpe med å håndtere smerten. Det er viktig å ta medisinene som foreskrevet og kontakte kirurgen dersom smerten ikke er under kontroll.
 2. Bandasje og støtte: Etter operasjonen vil ørene bli dekket av en bandasje for å beskytte såret og støtte det nye øreutseendet. Det er viktig å ikke fjerne bandasjen selv, da dette skal gjøres av kirurgen under en oppfølgingsavtale. I tillegg kan det hende at du må bruke en elastisk støttebandasje, også kjent som en "ørebandasje", i en periode etter at den første bandasjen er fjernet. Dette hjelper med å holde ørene på plass og redusere hevelse.
 3. Soveposisjon: For å unngå press på ørene og støtte helingsprosessen, bør du sove med hodet hevet på puter og unngå å sove på siden. Det kan være lurt å sove på ryggen i minst en til to uker etter operasjonen.
 4. Aktivitetsbegrensninger: Du bør unngå tunge løft og anstrengende aktiviteter i minst to til tre uker etter otoplastikk. Kirurgen vil gi deg spesifikke retningslinjer for når det er trygt å gjenoppta normal aktivitet og trening.
 5. Sårstell: Kirurgen vil gi instruksjoner for hvordan du skal rengjøre og ta vare på operasjonsområdet. Det er viktig å holde området rent og tørt og unngå å berøre eller plukke på skorper eller suturer. Hvis du opplever tegn på infeksjon, som rødhet, økt hevelse eller pus, bør du kontakte kirurgen umiddelbart.

Helingsprosessen etter øreoperasjon varierer fra person til person, men de fleste pasienter vil kunne se det endelige resultatet etter noen få måneder. 

Komplikasjoner i forbindelse med operasjonen

Som med enhver kirurgisk prosedyre, er det noen potensielle komplikasjoner og risikoer forbundet med otoplastikk. Selv om de fleste komplikasjoner er sjeldne og otoplastikk generelt anses som en trygg prosedyre, er det viktig å være klar over mulige problemer:

 1. Infeksjon: Sårinfeksjoner kan oppstå etter otoplastikk, og i sjeldne tilfeller kan en infeksjon i brusken føre til ødeleggelse av brusken og endre ørets form. Tegn på infeksjon inkluderer rødhet, hevelse, varme og puss. Hvis du mistenker en infeksjon, bør du kontakte kirurgen umiddelbart.
 2. Blødning: Selv om sjelden, kan blødning oppstå etter otoplastikk, noe som kan føre til smerte, hevelse og et hematom (en ansamling av blod) i operasjonsområdet. Kontakt kirurgen umiddelbart hvis du opplever uvanlig blødning.
 3. Asymmetri: I noen tilfeller kan resultatet av otoplastikk bli ujevnt, med ett øre som ser annerledes ut enn det andre. Dette kan skyldes variasjon i helingsprosessen eller tekniske utfordringer under operasjonen. I noen tilfeller kan en ytterligere korreksjonsoperasjon være nødvendig.
 4. Endringer i hudfølelsen: Noen pasienter kan oppleve midlertidig eller permanent endring i følsomheten i huden rundt øret etter otoplastikk. Dette skyldes ofte strekking eller skade på små nerver i operasjonsområdet.

Hvis du vurderer operasjon for utstående ører for å korrigere utstående ører, er du velkommen til å  konsultere med en av våre erfarne plastikkirurger for å diskutere dine mål og forventninger, samt å få en grundig forståelse av prosedyren og potensielle risikoer.

PRISLISTE