Intimkirurgi

Vasektomi

Priser >
bestill time
Vasektomi

Hva er vasektomi (sterilisering)?

Sterilisering av menn er en svært sikker og vedvarende prevensjonsmetode for deg som er sikker på at du ikke ønsker å bli far igjen.

Hvordan utføres sterilisering hos menn

Ved sterilisering kuttes sædlederne på hver side, også kalt vasektomi. Operasjonen gjør at sædcellene ikke lengre kan forflytte seg fra testiklene og videre oppover langs sædlederne. Etter vasektomi vil derfor etter hvert sædvæsken ikke lengre inneholde sædceller. Dette tar derimot inntil ca 3 måneder siden friske sædceller kan oppholde seg langs sædlederne noen måneder.

Normalt utgjør sædcellen bare ca 5 % av sædvæsken. De fleste menn vil derfor ikke oppleve noen endring i utseende eller mengde av sædvæsken etter sterilisering.

Selve operasjonen utføres i lokalbedøvelse.

Det er svært viktig å tenke nøye gjennom hva konsekvensene av en steriliseringsoperasjon er, spesielt siden behandlingen i utgangspunktet ikke er reversibel, men vil vare livet ut. Ideelt sett er dette noe både du og din partner bør være enige om, men det kreves ikke noe samtykke fra eventuell partner for å få godkjent søknad om sterilisering.

Før operasjon

I Norge sier loven om sterilisering at alle personer over 25 år har muligheten til å søke om å bli sterilisert. For å kunne sterilisere deg må du levere søknad om sterilisering, "begjæring om sterilisering" til lege. Denne finnes på Helsedirektoratet sine hjemmesider men kan også fås på konsultasjon.

Står du på blodfortynnende medisin inkludert antiflogistika, må dette avsluttes noen dager før operasjonen. Ta opp dette med din lege.

Under behandling

Du vil få tilbud om en beroligende tablett som tas før operasjonen. Planlegg at noen kjører deg hjem. Inngrepet skjer i lokalbedøvelse, i våket tilstand.

Behandlingen tar cirka 1 time.

Etter behandling

Det er vanlig å oppleve ømhet de første dagene, men de fleste er tilbake i normal aktivitet etter en ukes tid. Etter operasjonen vil du forsatt få utløsning som normalt, men utløsningen vil ikke inneholde sædceller som kan befrukte egg.

PRISLISTE